May 25, 2010

Tutorial - Tukarkan Ayat Komen


Assalamualaikum .


2 weeks ago aiza dapat prtanyaan dari sahabat belog yang tidak nyatakan.. dia tanya camner nak buat chatbox buka tutup n cara nak tukarkan ayat komen kepada yang kita nak. okie , senang jek tutorial kali neh ea sygss..

mula² kita pi cara nak buad chatbox buka tutup dulu ea..


log in blog > layout > add a gadget > copy this HTML code


<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">
Masukkan kod Shout Box di sini
<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>



pastekan d tempat kosong n save. untuk menukar warna hijau shoutbox tu kepada warna yang d inginkan , sila rujuk ini . apabila sudah brpuas hati , save saje . okie tak ? kalau tak paham , tanya lagi ea ;)


kita go on to soklan yang kedua : tukar ayat komen kepada words yang disukai
:)


log in blog > layout > klik edit dekat blog post n dia akan kuar spt at bawah neh
;)




bila dah jumpa , just tukarkan comments tu kepada words yang korang nak okie ? n then , save n preview , bila dah sokee , save saja.. SIAP !






9 Comment:

KASIH said...

hmm... tinggal jejak... tinggal komen.. good info..

en_me said...

wahh fandaiinyerr, ehehe

thanx singgah blog me ;-)

Aiza said...

kasih :

thanks dear ;)

Aiza said...

welkem en_me

aQ!LaH said...

akak,asal x leh c0py eh?
huuhuhu

Azza Firza said...

@aQ!LaH

hehe, welc

Azza Firza said...

@aQ!LaH

eh silap, tekan ctrl + c ye untuk copy

FarHANa aZwA said...

thx.....

Azza Firza said...

@FarHANa aZwA

welcome ! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Rights Reserved by Azah Rahaman