December 11, 2010

Nasihat azzafirza kepada newbie(:

Salam. Wahai pemblogger otai-otai sekarang yakni mereka yang mempunyai ratusan malah ribuan followers, cheq nak tanya apakah petua-petua untuk meningkatkan jumlah orang minat blog (followers) dalam masa yang singkat... nasihat ini mungkin berguna kepada newbies.

Persoalan: 1) wajibkah ada elemen 'aku follow kau, kau wajib follow aku'?
2) apa secret recipe(s) untuk meningkatkan followers?? (yang diyakini berkesan)

Terima kasih kerana menolong kami yang tandus followers ini.. Moga Allah membalas jasa kamu semua.. amin~ :)



Assalamualaikum..


disebabkan telalu baik hati, so azza nak jawab pertanyaan newbie nie, kesian dia, budak baru kan, so dah baca atas tu? okeyh, meh azza nak jawab dia punya persoalan (:

wajibkah ada elemen 'aku follow kau, kau wajib follow aku'?


azza tak, azza awak follow saya, saya folow awak balik, hehe, kalau pendapat azza laa kan, better tak payah amalkan benda nie sume ok, benda nie bukan akan menarik perhatian azza ataupun blog yang lain, mereka akan terasa sakit hati, yelaa kan, apa fungsi follow neh sebenarnya for azza, follow neh biasa berfungsi untuk kita mengatahui segala post ataupun entri si dia, ye kan? selain tu, kalau rasa ikhlas nak follow, follow laa bebaik, jangan pulak kata sampai follow me back ya, kenapa laa sangat terlalu mengejarkan kuantiti tu? kualiti blog korang tu nak taruk mana?

apa secret recipe(s) untuk meningkatkan followers?? (yang diyakini berkesan)

usaha,

tingkatkan kualiti blog, fikir kualiti dulu baru fikirkan kuantiti, hehe, macam yang azza kata kan, kita kena fikir dulu tentang best ke idak entri kita tu baru kita fikir tentang kuantiti ye, follower boleh cari sangat, pelbagai usaha rite boleh kita cari? nak belajar lebih, tengok macam mana cara abg ben cari follower, hehe


jadi diri sendiri,

blog awak, suka hati awak je nak buat apa tapi ingat, ada mata yang memandang ~ yang neh satu, jangan pula korang buat tajuk yang tak sama dengan ayat entri, jangan nak tarik follower dengan keywords yang entah pape, nanti dikata lain plak dengan orang tu, hehe


rajinkan blogwalking,

buat post auto update, sekurang2ny 3 entri sehari supaya pelawat tak putus putus pegi ke blog awak (: okays, nak jadi otai ke auta? kalau nak jadi otai, buat macam azza, kebanyakkan otai buat macam neh laa ye, malam tu dia siapkan 3 lebih kurang entri untuk dipublish pada keesokkannya. azza pun macam neh lebih lebih lagi azza kan dah kurang update dan blogwalking sekarang kan, hehe, maaf ea dear, akan ku buat sebentar lagi


jangan mudah putus asa,

kalau org lain boleh, kenapa kita tak boleh? haaa neh, ayt yang paling vogue, jangan mudah berputus asa, ingat, gagal sekali bukan gagal selamanya, jadi, usaha dengan lebih gigih lagi ya (: bersabar, tiada follower? entri tidak dibaca? satu hari nanti akan ada orang membacanya k (:

Salam rindu,

9 Comment:

Wyna Nubies said...

wyna rasa..yg penting...slalu blogwalking n tinggalkn la jejak or komen kat blog blogger lain,kan?he3...
wyna ni pun baru jer nk jadi blogger tegar walaupun blog da di wujudkan lebih setahun dulu..harap tunjuk ajar ;)

Jejaka Terhangat said...

majulah blogwalking utk negara..=)

ARC™ said...

wow yg buat tutorial ni mesti pro yg dpt sambutan gila2. i wonder who that is.

Kalau aku, org follow aku, ok fine sukati korgla
tp bila suruh/paksa aku follow balik, I'd say WATTHEFAG?

easy as that. Simple enough

Azza Firza said...

@Wyna Nubies

hehe, yaa ;p

Azza Firza said...

@Jejaka Terhangat

rajin JT lawat blog azza, hehe

Azza Firza said...

@Jejaka Terhangat

rajin JT lawat blog azza, hehe

Azza Firza said...

@ARC™

good idea (:

Anonymous said...

Looks like you are an expert in this field, you really got some great points there, thanks.

- Robson

Azza Firza said...

@Anonymous

tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Rights Reserved by Azah Rahaman