March 28, 2012

Tutorial Like Facebook Di Setiap Entri




okie , da lama tak wat tuto kan ? hahaha , smpai kan majuk sys zatty , ahhaha , adoii haa , sorry yek sis zatty , ritu ingat nak wat tuto pastu bila da delete badge tu trus tak ingat da , hahaha , sorry sesangat , , ,


okie , kali neh dapat request dari sys mika , dia tanya caner nak buat button like neh ? dia kata smua tuto dia p pasal like smua tak mnjadik , haishh ciannya sis , okie laa meh aiza ajar cara aiza okie , cara ney sma jugak ngan sis liyana tapi yang aiza punya lagi ringkas , okie ;p


as usual > log in blog > layout > edit HTML > tick pada Expand Widget Templates then dgn mnggunakan ctrl F cari script ney ( data:post.body ) bila da jumpa , save code kat bawah neh selepas code data:post.body okay


<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>



then bila da siap , preview n kalau button like tu timbul save kan aje , okay ? ciappp !

26 Comment:

nurul said...

salam dik..akak dah bertukar blog ke http://www.inidiarinurul.com

Stilla said...

nanti akak nak try tutorial ni lah..hehhe..thanks for sharing dear..=)

♥ miss anna ♥ said...

kalau dah xde fb buleh buat ke dik hehe

diriku said...

tanx utk tutorial ni =]

Saia Az said...

@nurul

okeh kaq , tengss inform :)

Saia Az said...

@Stilla

wc akk :)

Saia Az said...

@♥ miss anna ♥

taley , hikhik

Saia Az said...

@diriku

welcome awak :)

piQa zUL cOmmEy :) said...

nak buat ! azza . thnx yepp :)

Azza Firza said...

@piQa zUL cOmmEy :)

welc :)

››hαƅiƅmᴜstαqim‹‹ said...

dah buat tp kejap ade kejap xde..knape ek???

Azza Firza said...

@››hαƅiƅmᴜstαqim‹‹

eh eh, biar benarr

farah_hanny said...

tak der pon code data:post.body .... waa, sedih3.

Azza Firza said...

@farah_hanny

new editor kan ?

yaya said...

da try buat tapi tak bole pown :(
bile tekan preview then dia kua nieh

[Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
XML error message: Element type "iframe" must be followed by either attribute specifications, ">" or "/>".]

camne erk ?

Azza Firza said...

@yaya

akk salah masuk edit tuu, try lagik ehh :)

s ! t ! SuHaIdA said...

nape xbuleh copy paste ? susah la .

nasz iyfa said...

adushh . .susaa nyaa , ,nape die kata [Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.XML error message: Element type "iframe" must be followed by either attribute specifications, ">" or "/>".] ? humm :'( sedih

Azza Firza said...

@s ! t ! SuHaIdA

tekan ctrl + C tuk copy dan ctrl + V paste :)

Azza Firza said...

@nasz iyfa

edit tak betul tu :D

schymewl said...

tenxs foe thz tuto !

Д.Тэмүүжин said...

thanks that it is very valuable information.

Azza Firza said...

@schymewl

okay, welcome, happy blogging yah :D

Azza Firza said...

@Д.Тэмүүжин

okay, welcome, happy blogging yah :D

anonoma said...

Mantap nihh tutor :)
salam kenal yoo :D

Ohh Azza said...

thanks thanks :) salam kenal jugakk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Rights Reserved by Azah Rahaman