August 27, 2012

Tutorial : Cara meletakkan background di tajuk post dan sidebar post

korang tahu tak apa itu background ? oke, latar belakang lah kan ? so here this azza nak tunjuk dekat korang macam mana nak letak backgroung dekat sidebar post, post date and main post. senang sahaja,


contoh background seperti ini .




log in blog > dashboard > design > edit HTML dan search h2 { untuk background date and sidebar .


okay, di bawah dia korang hanya perlu tambah code ini,

border: 2px DOUBLE #F660AB;
border: 3px DOUBLE #F9B7FF;
}

( untuk none background, means boarder aja, cam azza guna nie )


dan untuk background, korang hanya perlu tambah code ini :


background:url('code GIF korang')



manakala untuk tajuk post pulak korang perlu cari :


h3.post-title { atau tak jumpa yang itu, korang boleh search : post-title {

sama jugak, korang hanya perlu add

border: 2px DOUBLE #F660AB;
border: 3px DOUBLE #F9B7FF;
}


dan untuk background :


background:url('code GIF korang')



contoh azza bagi yang azza punya .

h3.post-title {
text-align:center;
margin: 0;
padding: 0;
font-weight: none;
line-height: 2.0em;
font-size: 20px;
background:#F9A2BE;
}


dan satu lagi

h3.post-title {
margin: 0;
padding: 0;
font-weight: none;
line-height: 2.0em;
font-size: 20px;
text-align:center;
background:background:url('code GIF korang');
}


dah puas hati ? apa lagik ? save sahaja, kalau jadi tinggalkan komen ye, tak jadi pun tinggalkan komen tau, haha.



Love,

24 Comment:

puteri ain said...

good tutor azza :)
thanks for sharing

noraim said...

ala, nak buat tp blog akak mcm berat sgt dah. xberani nak edit bagai neh. huhu.

sYaSyA uMaIrAh said...

die punyer font tuh bsar sgtlah kak azza...
klau nk kecikkan bleh ke ?

sYaSyA uMaIrAh said...

yg first skali tuh .. ;)

Azza Firza said...

@puteri ain

hehe, welc akk :)

Azza Firza said...

@noraim

alololo siann akk, pepandai eh seimbang belog :)

Azza Firza said...

@sYaSyA uMaIrAh

pandai edit okelah sygg :) boleh je :))

syada729 said...

i x pandai . . . hehehe . . tolong ajar boleh x? chumel la ur background . .

Azza Firza said...

@syada729

hehee, ajarkan ? :) btw, thanks

aleeya nurzareen said...

x jadik! hurmm

Nurul uNaz said...

jadi lagi ! yeayy ! mekaseh azza ! kebetulan plak kaler mmg matching , so tapayah tukar code kaler lagi dah . cume tulisan je tukar but still , osem ! =)

Azza Firza said...

@aleeya nurzareen

erk erk tak jd ?

Azza Firza said...

@Nurul uNaz

hehe, tahniah, welc :)

workshop girl said...

makaceh toturialnya sudah follow awak :)...jom lepak di blog workshop girl http://workshopgirl86.blogspot.com/ dan follow...

workshop girl said...

thanx toturialnya :)

Garlue said...

THX AZZA :)

Azza Firza said...

@Garlue

welc :D

s said...

jom singgah sebentar diblog sy..

cik oggy mucux said...

jom singgah di http://ciklalink.blogspot.com

Ukhti Azza said...

@cik oggy mucux

:D

Ukhti Azza said...

@s

:D

rajajim said...

hey . kalau dalam html tu takde h2{ ? mcm mna eh ?

ayda suke pink said...

thanx <3

Erni Hasmiza said...

Thanks for your tuto.. help me a lot

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Rights Reserved by Azah Rahaman