August 24, 2012

Tutorial : ( UPDATE ) Cara transparentkan gambar

semudah abc je cara ini, jangan risau, satu persatu azza tunjukkan . pertama sekali, korang buka korang punya gimp 2.6 tu, kalau tak ada boleh download, gimp 2.6 (download here) yang nie konflik skit, so diingatkan, berhati hati dengan tutorial nie okay .


okay, korang klik korang punya gimp 2.6, korang masuk dekat File - Open .




okay, nampak tu ? lepas tu korang pilih gambar yang korang save tadi, haa, dia akan jadi gituu, kat sini lah memainkan peranan macam mana nak transparentkan gambar, okay, tengok bebaik tau .



daripada ada putih, jenggg3 tengok apa yang keluar .





okay, nampak itu ? tiada dah kan putih tu semua ? haa, tu lah yang dinamakan transparent, so untuk buat macam tu, korang tengok plak nie .


right klik - image - layer - transparency - add alpha channel ( RUJUK GAMBAR )




kalau trsalah eja, azza mintak maaf ye, hehe, okay, korang klik korang punya add alpha channel tu then korang tekan fuzzy dan dalam masa yang sama tekan button DELETE yang memainkan peranan delete gambar putih tadi, gambar fuzzy yang azza dah petakkan dalam gambar dia atas .



okay, dah dapat tangkap ? then, selepas dah siap, korang dah boleh save ! masuk file balik - save a copy then korang akan nampak petak nie .



save pada PNG tau, korang tengok plak setting yang azza buat nie, ikot bebetul apa yang azza buat dan seterusnya .




dan


selamat maju jaya ! :)




Love,

14 Comment:

niesz said...

niesz selalu pkai photoshop tuk transparent ni..mcm2 cara ley guna kan..

Ina said...

As Salam.. tahun ni amik pmr ke?..muda-muda dah blogging ek.. ok la tu,,boleh jadi blogger berjaya satu hari nnt. gud luck dgn exam,

shahjiehan said...

o0o0 kecik2 lagi dah ade blog.. expert pulak tuh

jom baca dan komen 10 telefon bimbit terhebat.

Kuronofu91 said...

selalu guna photoshop buat transparent ...tp ter-delete dah photoshop...uhuhuhuhuhuh

oty Mera said...

fuzzy tu kat ne??? tak bape faham sangat lahh..adoii

Azza Firza said...

@niesz

aah , ada 3 cara kalau guna photoshop , hikk

Azza Firza said...

@Ina

wassalam, amin, doakan eh kakak :)

Azza Firza said...

@shahjiehan


kikik :)

Azza Firza said...

@Kuronofu91

ouh, hik, sabar sabar .

Azza Firza said...

@oty Mera

fuzy tu dekat board yang sama ;0

eika zulaikha said...

hee..nice blog n tutorial akak...hehe suka2..

Little lopdidoo ♥ said...

Thanks, azza.

Azza Firza said...

@eika zulaikha

okay, welcome, happy blogging yah :D

Azza Firza said...

@Little lopdidoo ♥

okay, welcome, happy blogging yah :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Rights Reserved by Azah Rahaman