September 6, 2012

Cara Mudah Menukar Template Tanpa Hilangkan Widget

Assalamualaikum.

Hari ini azza nak ajar korang cara mudah untuk menukar template :) rasanya semua dah tau yang azza share nie hanya untuk yang tak tahu lahi ea ? kalau yang dah tahu, nak tambah pun boleh :) nak menjampuk pun boleh :)


Nak tukar template dalam masa 5 minit tak ? rasanya tak sampai pun, azza sarankan korang ikut tutorial nie okayy ? :) Jom belajar !



Langkah petama :


Korang download dulu template yg korang nak, Cari mana mana template yang korang berkenan di hati.

Langkah Kedua :


Sambil tunggu download tu siap. Korang log in blog > dashboard > design > dan susun widget2 korang supaya mnjadi satu ruangan sahaja. CONTOH :)




klik tuk tumbesaran yang nyata :)





pastu korang save and pegi pulak kat edit HTML. JANGAN TICK DEKAT Expand Widget Templates oke. korang cari <b:widget id= dengan menekan button ctrl + F pastu KLIK smua widget korang (seperti dalam gambar) dan save dalam notepad


Langkah Ketiga :


browse dan upload template yang korang dah download seperti yg korang buat di step pertama, Then dia pasti akan keluar mesej delete widget kan ? Korang jangan risau, korang just pergi kepada step seterusnya. Benda tu tadi , korang just abaikan TANPA menekan cancel , delete or save .

Langkah keempat :


Dengan menekan ctrl+F lagik , korang cari <b:section class='sidebar' id='sidebar1' preferred='yes'&gt; dan paste widget yg korang save dalam notepad tadi. Lepas tu preview, anda sudah brpuas hati ? Save !


Langkah kelima:


Ada sesetengah blogger trsalah masukkan kod kan ? Jangan risau. anda bukan tersalah masukkan kod. anda mengalami masalah seperti ini ? More than one widget was found with id: Profile1. Widget Id should be unique. Jangan risau , itu bermakna korang kena tukarkan profile 1 itu kepada profile 2 atau sebaliknya. Selepas berpuas hati , korang preview dan akhirnya save :)


Langkah Keenam :


Tidak berpuas hati ngan susunan page element? Susun laa kembali. Selamat Mencuba

16 Comment:

pak long said...

SALAM...
langkah lain tu tunjuk ler yang ada gambornya..baru tak konpius....macam langkah 1 dan 2...pakai gambor lagi senang paham...mekasih atas info ni

Aiza said...

hakhakhak... sng jek wat neyh.. nak gambo ke ?? alahai... nnt sy amik gambar keh :)

Forever Yours said...

x fham la.. awk tlog wat kan utk sye bole?? hehehe... pning kpale sye nk wat nie.. aduss .. please... do 4 me !! ;)

Azza Firza said...

@Forever Yours

hah? hehe, dear, azza pun tgh belajar nie, apa yang tak reti boleh inbox azza dekat fb tau

Kaki Games said...

http://kaki-gamerz.blogspot.com/

Blog Sensasi said...

info yg berguna ni......kalau ada masa nnti nak cuba

Azza Firza said...

@Kaki Games

:P

Azza Firza said...

@Blog Sensasi

okaysss

Anonymous said...

saya nak tanya..npe tiap kali saya nak tkr template akan kuar ayt ni
Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: Content is not allowed in prolog.
saya x tahu nak wat cam ne...hrp awak boleh tolg..=)

Hazrina Sallehuddin said...

mekasih awk =)

Ohh Azza said...

adjustkan balik coding dia :)) preview dulu sebelum save okay.

Ohh Azza said...

sama-sama :D

Nurul Haidah said...

done follow ur blog.please follow my blog too!:)

Ohh Azza said...

wokeyh :D

QMED said...

camne nk download template

Ohh Azza said...

just klik pada download template :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Rights Reserved by Azah Rahaman