March 24, 2012

Tutorial - Meletakkan Ikon Di Tepi Link




Jom kita belajar ! :D


log in blog > layout > edit HTML > tekan ctrl+f dan cari .sidebar ul {


bila dah jumpa, korang akan jumpa code-code yang memeningkan kepala korang kan? okay, then cari code di bawah ni :


.sidebar ul {
margin: 0;
padding: 0;
list-style: none;
}
.sidebar li {
margin: 0;
padding-top: .2em;
padding-$endSide: 0;
padding-bottom: .2em;
padding-$startSide: 10px;
text-indent: -15px;
line-height: 1.5em;
border-bottom: 1px #ED125A solid;
}

korang delete coding tu n gantikan dengan code d bawah ini

.sidebar ul li {
background:url("link url korang") no-repeat 2px .25em;
margin:0;
padding:0 0 3px 16px;
margin-bottom:2px;
text-indent:7px;
line-height:1.3em;
}


okie , lam link url korang tu , korang cari laa kat mana2 keh , make sure biar laa santek sket kan ? hahaha.. bila dah siap , preview n bila dah mnjadik , just go on pada save.


eyh² , ada lagi , jgn lupa add pada bahagian neh okie ;p





make sure jgn tick pada icon , dah siap n save ajek laa , moga brjaya..


pssst : spe yang dah pandai buat n dah de kat belog , gtau ar , meh nak p jenguk meh.. hahaha ;p


33 Comment:

natsumiDyla said...

dah lama cari tuto nih....akak amek..

btw, thanks aiza :)

AnWaRnAiM said...

wa..umo 14..igt lg tua haritu..hu3 hebak mu..
nice tutorial~ :)

Aiza said...

thanks sis Dyla

Aiza said...

thanks anwar ;p

farra8979 said...

rajin nye wat tutorial.. me loike...

phycrewz said...

bagus2..

Wanie said...

ske bce tutorial :)

Aiza said...

faraa..

ooh yeahhh

Aiza said...

phy..

yeahhh

Aiza said...

thanks wanie ;p

Si Kenit said...

thanks dik
akak dah jadi dah ;)

saya said...

salam ..
x mnjadi pon ..
dh lme try ..
mmg 2 x dpt ..
mcm mne ??

Aiza said...

@saya

org lain dapat jek ney ;p

Anonymous said...

kalo bukan blogspot.com pun boleh ke??

gadis yg b'name hana. said...

akak,layout tu kat mane?

Azza Firza said...

@Anonymous

ouh, boleh tapi code dia bertukar (:

Azza Firza said...

@gadis yg b'name hana.

layout apa ye sygs?

hana said...

kan akak tulis kat atas tu lepas log in blog,layout..layout tu kat mane?

Azza Firza said...

@hana

dik, dulu org panggil layout, sekarang dah design, hehee

gadis yg b'name hana. said...

ouh...okey..

AnisahRamli said...

x jumpe laa yg .sidebar ul} tu.. hurmm.. :(

Azza Firza said...

@gadis yg b'name hana.

(:

Azza Firza said...

@AnisahRamli

nei tuto lama sygs, azza pun tak pakai dah, try search .sidebar ul li{

okay (:

Sarra Min said...

azza ....sye tkan ctrl+f then dye kuar kotak..then sye nk type sidebar ul...tp xbole... then klu sye type sidebar je dye bole...sye pening da jadinye...bole tolong ajarkan sye x...by the way...im neeww in blogging world nieh..hehe...harep2 azza bole tolong sye...thanks... (:

Azza Firza said...

@Sarra Min

syg, cer cari sidebar ul li{ tak pun syg tambah je code yang azza bg tu keh :))

piQa zUL cOmmEy :) said...

piqa nak try buat lahh , hehe , thnx azza :)

piQa zUL cOmmEy :) said...

azza , pqa tak pndai laa , mntak tlong ajar ? boleh , huhu :)

Azza Firza said...

@piQa zUL cOmmEy :)

dekat fb ye, hehe

nur hanis said...

azza...ta boley buat pun?..cena ni?..tlong sikh....kn dah tkan kt design...pstu nk tkan edit html tu?..tkan kt mana?

farah illyana said...

akk . cmne nie ? tabole laa .
saia cari , jess jmpa sidebar-right ,
sidebar-left n blablabla . ah , mrepett laa .
tolonx saia . :(

Azza Firza said...

@nur hanis

edit html tu dalam kolumn design

Azza Firza said...

@farah illyana

awk template designer kan ?

missunguviolet said...

dah dapat (:
tengs awak <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Rights Reserved by Azah Rahaman