April 3, 2012

Tutorial ; Detect Visitor Melalui Facebook Dan Link Bloggers

Assalamualaikum..


haa, amek ekau, kan dah banyak tuto hari nie azza siapkan, hihi, untuk ketahuan semua, hari nie 1, 1, 2011 yaa bersamaan dengan hari sabtu, okay, ramai yang request macam mana nak dapatkan my visitors tu kan, apa tak nampak, haa, nie dia gambar dia




haa tu dia, tu gambar dia okeh, macam mana nak dapat cam azza punya tu? ada link serta facebook? boleh azza ajarkan? ouh, sudah tentu boleh, okay, macam nie ya, memula korang pegi dekat gengblogger.com


dengan menggunakan facebook, korang daftar, selanjutnya, KLIK SINI untuk mengetahui macam mana cara nak daftar tu, klik dulu ya, kalau tak klik mana nak tahu, tupun link azza tau, hihi


okay, then dah daftar apa semua dah? okay, korang masuk pulak gengblogger tu, tepi hi (nama korang) akan ada rumah, setting, KELUAR, apa? tak paham? okay, azza ada bagi gambar, ini dia




haa, nampak dah? okay, now korang klik RUMAH tu, korang akan automatik pegi sini





nah tu dia widget yang azza guna tu, dia ada harian dan bulanan, azza guna harian je, terpulang pada korang laa ye, hehe, tekan widget pelawat untuk mengambil code, tekan ctrl + c untuk copy, hold jap


seperti biasa, log in blog > design > add a gadjet, masukkan code tu dalam HTML/ javascript, tekan ctrl + v untuk paste, masukkan nama, then save ! ok, preview cepat, bila dah ada ahli gengblogger lawat, dia baru muncul tau ;p


p/s : link dan profile picture tu akan muncul kalau dia tu salah seorang daripada ahli dekat gengblogger ya, kalau dia tak join, takkan muncul link dia, hikhik, take care, ok, bye !


Salam rindu,

15 Comment:

♥ annafeez ♥ said...

best bila ada widget macam ni kan :)

Nur Shaza Najwa bt Rosshidi said...

thanz 4 this tutorial

si para para said...

salam..
lama x datang sini..
harap sehat dan ceria selalu..
stdy btl2 tuk pmr..hehe

Azza Firza said...

@♥ annafeez ♥

betul tu siss, senang nak detect, hik

Azza Firza said...

@Nur Shaza Najwa bt Rosshidi

welc

Azza Firza said...

@si para para

wassalam abg, hikk, tau takpa, ouh, thanks ea (:

ceghap said...

saya 200 pon tak sampai :( dah nasib jadi lelaki..huhu

ceghap said...

eh silap komen entri plak...

Azza Firza said...

@ceghap

sabarr, banyakkan usaha okay

M.mushi said...

eh eh , tengs 4 this tutorial
followed :)

Shaza Najwa said...

thanz 4 de tuto

Azza Firza said...

@M.mushi

welc

Azza Firza said...

@Shaza Najwa

ya ya, welc

Anonymous said...

macam mana nak buang navbar?

Azza Firza said...

@Anonymous

oke, t azza ajarkan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Rights Reserved by Azah Rahaman