February 11, 2011

Kempen : Ada apa dengan 14 & 15 Febuari .



kempen 14 dan 15 febuari, Valentines Day dengan hari maulidur rasul. saya cinta rasulullah, beliau ialah idola dalam hidup saya, seorang yang tabah, cekal, dedikasi, bertanggungjawab serta mempunyai iman yang mantap, saya bertuah kerana dilahirkan dalam islam.


hari 14 febuari ditunggu tunggu oleh seumur manusia di muka bumi ini, yess, hari Valentines day, di mana sambutan hari bersama kekasih, hari itulah hari syaitan, hari segala kondom bersepah, hari segala kemaksiatan berlaku, masyaALLAH.


sambutan hari kekasih adalam HARAM !



nak ada kekasih, tak salah cuma haruslah tahu adat adat berkasih tu macam mana, jangan pernah melampai batas, ingat, selagi tak berkahwin, hubungan intim tu diHARAMkan sama sekali, berdosa besar, ALLAH murka, berubahlah selagi mampu, jangan bagi ALLAH swt jatuhkan bala kepada anda sudah.

apa kata ulamak tentang hari kekasih .


Salah satu versi terkuat menyatakan asal usul sejarah Valentine’s Day bermula di sekitar tahun 270M, di zaman pemerintahan Maharaja Rom iaitu Maharaja Claudius II yang zalim. Rom ketika itu terlibat di dalam beberapa peperangan yang berdarah dalam usaha untuk meluaskan empayarnya.

Claudius menghadapi kesukaran untuk mendapatkan tentera. Pada pandangan beliau sebab utama pemuda-pemuda Rom tidak berminat menjadi tentera ialah kerana mereka sukar meninggalkan kekasih dan keluarga mereka. Untuk mengatasi masalah ini, Claudius telah mengharamkan semua perkahwinan dan pertunangan di kalangan masyarakat Rom.

Saint Valentine merupakan salah seorang paderi Rom ketika itu. Beliau bersama seorang paderi lain bernama Saint Marius secara rahsia telah membantu mengahwinkan pasangan-pasangan yang ingin berkahwin. Akibatnya beliau telah ditangkap, dipenjara, dan dijatuhkan hukuman bunuh pada tanggal 14 Februari tahun 270 M. Beliau dianggap ‘syahid’ oleh para penganut Kristian ketika itu.

Sebelum dijatuhkan hukuman bunuh, ramai golongan muda menziarahi Saint Valentine semasa beliau di dalam penjara sebagai tanda sokongan dan simpati. Salah seorang yang kerap mengunjungi beliau ialah anak gadis kepada seorang pengawal penjara yang akhirnya membibitkan perasaan kasih sayang di antara mereka.

Pada hari Saint Valentine dijatuhkan hukuman bunuh, beliau telah meninggalkan sekeping nota kepada gadis tersebut dengan menulis ucapan terima kasih dan diakhiri dengan perkataan "Love from your Valentine". Menurut sejarah, nota inilah yang memulakan budaya Valentine’s Day. [Sumber dari SINI]


say n0 to Valentines Day

kempen daripada : cik sunah suka sakura




"SAYA SAYANG SAUDARA SEISLAM SAYA,SAYA CINTA RASULULLAH DAN SAYA TAK AKAN SAMBUT VALENTINE DAY"

saya sayang maha pencipta, saya sayang nabi muhammad, saya sayang rasul, saya sayang saudara saudari islam, saya sayang islam.

maaf, saya islam dan saya akan tetap pada islam, islam itu tidak pernah membebankan, sebarkan kempen ini, demi menyelamatkan dosa pahala orang orang mukminin. tidak rasa bersalah kalau tidak menyebarkan? baik sebarkan, susah ke untuk menghasilkan entri tentang islam? tidak membebankan kan? allah kurniakan masa dan tangan, gunakanlah nikmat itu dengan baik.


kempen daripada : pilihan hati






Love,

20 Comment:

Budak Kecik said...

blh ke copy and paste ? ?

Azza Firza said...

@Budak Kecik

silakan, tekan ctrl + c then bg kredut dekat azza ye, thanks

Budak Kecik said...

insya'Allah..
haha~

Azza Firza said...

@Budak Kecik

hehehe

qyqa said...

yeah!!!! no valentine

Adzriel AB said...

15 february my mom's besday...yeyyy...

al-lavendari said...

syabas .. tulisan yang baik.

boleh pakcik link kan ke sini nanti !

ahsfantasy24 said...

dgr name ari valentine
pn da nyampah kn?..huhuhu

puteri ain said...

this entry is really good..:)

Azza Firza said...

@qyqa

yeahh, sokong !

Azza Firza said...

@Adzriel AB

wahh, tahniah akk

Azza Firza said...

@al-lavendari

hehe, thanks pakcik

Azza Firza said...

@ahsfantasy24

ya saya, hehe

Azza Firza said...

@puteri ain

thanks

Zatie said...

nice entry ! tengs coz wat entry nih . leh mnambah pngetahuan .. :))

Azza Firza said...

@Zatie

hehe, tq

hidayah harvard said...

copy n paste eh? NO VALENTINE,yeah~!
ramai org x thu,15.2 adlh maulidurrasul..
tapi,bila tye ade ape dgn 14.2,semua ckp Valentine's day. bdk sklh rendah pon dh thu..

Azza Firza said...

@hidayah harvard

yepyepp

~ yus ~ said...

entri yg baik dik...

Azza Firza said...

@~ yus ~

tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Rights Reserved by Azah Rahaman