May 27, 2012

Tutorial : Blog Archive Ditukar Kepada Bentuk Calendar

Hyeee peeps !


tutorial datang lagi, kali nie azza nak share ngan korang macam mana nak buat Blog Archive yang panjang panjang tu ditukar Kepada Bentuk Calendar, haa, menarik bukan? kat bawah nie ada contoh yang azza punya, dah ramai kan yang tanya? eheks.




yang dipetakkan merah tu tahu, oke sekarang, korang ikut apa yang azza suruh nie.

log in blogger > dashboard > layout > add a gadget

<center><div id="blogCalendar"></div>
<script type="text/javascript" src="http://lvchen-recentcomments.googlecode.com/svn/trunk/Calendar/1.0/calendar_pack.js"></script>
<script type="text/javascript">
Calendar.base="zaza96.blogspot.com";
Calendar.timeZone="+08:00";
Calendar.timeZoneCheck = true;
Calendar.drawTable();
</script>
<style>
#blogCalendar {
display:block;
text-algin:center;
border:1px dotted #F6358A;
width:90%;
background: #ffffff;
}

#CalendarCaption a {
text-decoration:none;
}

#CalendarCaption {
border-bottom: 2px solid #F6358A;
width:85%;
margin:auto;
}

#CalendarTable a {
font-weight:bold;
color: #F6358A;
}

.Today {
background: #F6358A;
font-weight:bold;
text-decoration:none;
}

#CalendarFooter {
font-weight:bold;
margin-top:5px;
margin-bottom:5px;
background: #FFC0CB;
}

.yearInput {
color: #000000;
background: #F6358A;
}

.monthTable {
color: #000000;
background: #F6358A;
}
</style></center>


yang di boldkan tu korang tukar pada link korang tahu, sapa yang dah pandai coding, mainkan peranan sendiri, tukar apa yang patut oke? (: kalau nak tiru cam azza, just tukar dia punya link okays (:


p/s : kalau sempat, esok azza turun kl, ada sapa nak ikut?



Love,

51 Comment:

akma husna said...

follow cini

♥ Nurulz Sabeeha ♥ said...

love it..
thankz :)

Azza Firza said...

@akma husna


tq

Azza Firza said...

@♥ Nurulz Sabeeha ♥

welc, hee

aima in luv said...

aima dh try... suka2..
thnx ya

iza said...

Salam...

Menarik ni..
tp mcm berat sikit la kalau ada widget byk2..

Si Gadis Semasa said...

wah . menarik lah ! thankz :)

nub said...

lawa ouh

qyqa said...

azza buatlah tutorial cam ner nak buat komen ada replay..
bole????=)

Azza Firza said...

@aima in luv

welc, hehe, thanks sbb tgk blog azza

Azza Firza said...

@iza

yepp, tapi ssuai lah kan blog azza nie tade widget sgt, hehe

Azza Firza said...

@Si Gadis Semasa

hehe, welc

Azza Firza said...

@nub

thankss

Azza Firza said...

@qyqa

oraite, bole jehh

Adzriel AB said...

blurr otak akak dik oii..

Amirrah Zawani said...

comel juga buat kalender kan :)

tehr said...

kalau guna wordpress boleh juga ke ni?
memang cun sangat2

b a m b a m ' s said...

menarekkkk!!thanks 4 da tutorial! :)

Azza Firza said...

@Adzriel AB

napa blur tu? hiks

Azza Firza said...

@Amirrah Zawani

yep sayaa

Azza Firza said...

@tehr

hehehe, maybe boleh, try guna

Azza Firza said...

@b a m b a m ' s

welcc

qyqa said...

azza,contest tu memg qyqa tag azza tp clap buh link..
hehehehe
join yeh!!!!!

cik ETTY said...

dear :D thanx i loike!

Azza Firza said...

@qyqa

erkk, hehe, insyallah

Azza Firza said...

@cik ETTY

hehe, welc

sissyira said...

salam pagi jumaat =)

banyak kali dah nak buat asyik tertangguh je..

Puteri Iqa Izyan said...

hoho.patot lah nmpk sesetengah bloggers yg buat2 calendar mcm tuh.

tp kan, mcm susah jugak lah sbb x nmpk tajuk :P

Azza Firza said...

@sissyira

ya saya, hehe

Azza Firza said...

@Puteri Iqa Izyan

hehehe, dia boleh nampak tajuk, bila gerakkan mouse ke nombor tu automatik post tu akan kuar, hee

tikuzza said...

wah..nice info...anyway polo u...dont forget to polo me k (^^,)

Azza Firza said...

@tikuzza

oraitee

Haedra a.k.a. Dyra said...

terima kasih :)

Azza Firza said...

@Haedra a.k.a. Dyra

ssma, hehe

Kakashi Diaries said...

copy yer.:)

NurFarhanahAswani ^^ said...

saya guna ehh :]

Azza Firza said...

@Kakashi Diaries


jangan lupa bagi backlink yah, kalau tak, penat lah daku, buat copy buat copy, cer hargai sikit apa yang orang buat kay :)

Azza Firza said...

@NurFarhanahAswani ^^

kay :)

fritze said...

thank you,dear :)

mary simpson... said...

nanti maryam tunggu arza kat kl...maryam tinggal kat kl..hehehehehe

Ohh Azza said...

sama sama :D

Ohh Azza said...

atototo :D

Syaza said...

Adik, macam mana nak tukar size calendar tu ?

Ohh Azza said...

memang size dia dah kecik kak :D

Torie Jepsen said...

please reply me , kenapa dia lambat loading yang bawah tu :'( url yang salah ke atau tak boleh letak http:// ?

Ohh Azza said...

takla :) mmg betul dah yg awak buat tuh :>

Anastasyea Aida said...

tutorial yang bagus ;)

www.anastasyea.com

AINUR ATHIKAH said...

Assalamualaikum,thanks for the tutorial.

Ukhti Azza said...

@Anastasyea Aida

terima kasih akak ^^

Ukhti Azza said...

@AINUR ATHIKAH

wassalam. sama-sama. hehe :)

Norshafika Zambri said...

@Azza FirzaWah.. Jadi.. Kalau ade masa singgah lah blog sye. http://sayasukaberbelogger.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Rights Reserved by Azah Rahaman