14.5.12

Tutorial : cara membuat header transparent khas direka oleh azza firza tanpa menggunakan photoshop


DIINGATKAN, ENTRI NIE PANJANG, LARAT KE MATA NAK MENGHADAP? TANAK BACA, SILA TEKAN X TERUS EA, JANGAN BANYAK NAK BAGI KOMEN PULAK. SEKIAN .


Assalamualaikumm


okay, dah lama kan korang mintak tutorial nie ? and malam nie, sementara azza free, azza nak mengajar korang macam mana cara nak buat header transparent macam azza nie, warna purple gituu, wahh, tapi simple mimple je lah, azza pun masih baru dalam dunia mengodek header nieh, ekeke, kang ada berita, azza bagi tau kat korang plak ye.


okay, tanpa berlengah lagi, azza meh rapat rapat, budak pmr, 15 tahun nieh nak mengajar korang .

pertama korang kena ada ;- photoscape (download here)
gimp 2.6 (download here)



* gambar gimp 2.6 korang bila dah di download *


okay, dah siap download ? download pun kejap aja tau, tak lama lama punya, ada jeh dalam 2 3 minit, okay, pertamanyaaa, korang bukak korang punya photoscape tau . bila korang dah bukak, korang terus menuju kepada editor tang camera comel tu tau ^^ . lepas tu korang edit lah korang punya word ke, gambar ke kat situ, nie contoh yang azza buat, buruk ja, pukul 9 tadi baru buat screenshot nie tau, hangat hangat lagik, hik





nampak tak apa yang azza buat tu ? apa? tak nampak ? siapa yang tak nampak, pendek umur ya, hiks, okay okay, joking sajaa, yang tu korang pandai pandai ah edit okay, azza percaya, korang kan kreatif, hik


okay, then, bila dah save, korang buka pula korang punya gimp 2.6 tu, yang nie konflik skit, so diingatkan, berhati hati dengan tutorial nie okay .


okay, korang klik korang punya gimp 2.6, korang masuk dekat File - Open . Then dekat open korang tu, korang akan jumpa iniiii, tengok bebaik ea .




okay, nampak tu ? then korang pilih folder yang korang save header tadi, macam azza, azza save nama test so azza pilih yang test . jadi, nampak kan ? haa, dia akan jadi gituu, kat sini lah memainkan peranan macam mana nak transparentkan gambar, okay, tengok bebaik tau .





daripada ada putih, jenggg3 tengok apa yang keluar .





okay, nampak itu ? tiada dah kan putih tu semua ? haa, tu lah yang dinamakan transparent, so untuk buat macam tu, korang tengok plak nie .


right klik - image - layer - transparency - add alpha channel


kalau trsalah eja, azza mintak maaf ye, hehe, okay, korang klik korang punya add alpha channel tu then korang tekan fuzzy dan dalam masa yang sama tekan button DELETE yang memainkan peranan delete gambar putih tadi, gambar fuzzy yang azza dah petakkan dalam gambar dia atas .



okay, dah dapat tangkap ? then, selepas dah siap, korang dah boleh save ! masuk file balik - save a copy then korang akan nampak petak nie .








save pada PNG tau, korang tengok plak setting yang azza buat nie, ikot bebetul apa yang azza tick .





haa, gitu, sekarang korang dah ada header ttransparent, macam mana nak masukkan dalam blog, macam nie caranyaa, korang ikut nombor nie tau .












last sekali, save lah, tak puas hati ? apa kata korang preview, bila dah preview automatik akan jadi macam nie !




alhamdulilah siap sudah, sekarang tamatlah sesi kita pada malam nie, jumpa di malam esok dengan tutorial menu bar daripada azza, sekian, terima kasih, gudluck :))

Love,

148 Comment:

zie~azharizalira'z said...

oww,,mcm senang,,eheheh,,leyh try ni,,tenkiu cikgu azzafirza cumeyl!~:)

sawn said...

makna kata bukan buat pakai photoshop la ni..

Fina Fento said...

thanks dik. nak try :D

dah lama cari ni.

http://fentomatte.blogspot.com

myzasuki said...

cara nih lagi senang .. tankiu :)

KELI OH KELI said...

muda2 lagi dah pandai ya...tahniah azza..tutorial kamu selalu mudah faham dan best!

TiPs mEnGgOrEnG iKaN KeLi dEnGaN sElAmAt"

nanne_manja said...

azza...
walau umur muda, gigih ya carik ilmu yg berkaitan dgn blogging...Cayalah azza..saya pun tgh nak belajar buat header..buruk benar blog saya takder header..nanti kalau dah siap, saya bagitau ya..
Thanks Azza

farra8979 said...

a'ah.. cam senang tp x sempat nk wat lg.. ^_^

qyqa said...

ok fine..
akak mu yg x kreatip n buta IT ni nak try..
hehehe..
kalu tgk kat blog xdak tuh mksudnya x jadik..huhuhu
thanx budak pmr!!! =)

qyqa said...

azza, teman dah try bt tapi awat ble tiba nak tekan fuzzy n delete, sume jadi dot???
x jadi cam azza..huhuhu

puteri ain said...

nice ! thanks for sharing ya..:)

Nurwanniey said...

Tq dik...
bleh blaja wat bg cantik2...

http://nurwanniey.blogspot.com/

xeera mellowly said...

thanxz azza..!!

Azza Firza said...

@zie~azharizalira'z

cumey ke ? hehe, welc dearr

Azza Firza said...

@sawn

yep, ekeke

Azza Firza said...

@Fina Fento

baiklah, gudluckk

Azza Firza said...

@myzasuki

welc, hehe

Azza Firza said...

@KELI OH KELI

ehehe, anugerah, thanks btw :))

Azza Firza said...

@nanne_manja

hehe, baiklah, welc, gudluckk

Azza Firza said...

@farra8979

hehe, nnt wat lah :))

Azza Firza said...

@qyqa

uik tak boleh ? try tekan leklok

Azza Firza said...

@puteri ain

welc :))

Azza Firza said...

@Nurwanniey

welc :))

Azza Firza said...

@xeera mellowly


welc :))

Anonymous said...

thanks for this tuto.. ina

Azza Firza said...

@Anonymous

welc ina .

Amera Amir said...

azza,thnks :)

Amera Amir said...

azza,fuzzy tu ape?

Azza Firza said...

@Amera Amir

button untuk hilangkan background yang kita tanak :)

fadah said...

Salam azza...

Boleh bantu Fadah tak untuk buat header transparent nie...
fadah x berapa pandailah...

aida_story said...

aida kurang paham la macam mane na edit pic gne photoscape?.buad ta jadi.

tasya :) said...

thanks !

juesamm minx said...

tq cikgu azza..:D..
p cam ne nak wat tmpt header tu transparent???klo sye de wane putih...blakang pmr candidate tu x de wane papekan..p sye de warne putih la..camne eak nak ilangkan warne tuh...:))

Azza Firza said...

@fadah

fadah : di facebook ye :)

Azza Firza said...

@aida_story

try lagi ye syg :)

Azza Firza said...

@tasya :)

welc :)

Azza Firza said...

@juesamm minx

cara tu laa yg azza ajarkan tu, ekeke

Nienyz Ayub said...

xpaham laa part fuzzy uh , dah try tkan u and delete button serentak , then pix trus hilang .

Azza Firza said...

@Nienyz Ayub

pict terus hilang ? erk, kan azza aja nak bagi kaler putih je ilang .

=.= Cik Nami =.= said...

thnxx azza wanna try la

pada said...

erm akak , boleh tlg buatkan adek header tak ?
nie belog adek , www.bumisayacantik.blogspot.com
kalau mintk tolong buat , kene bayar ke ?hehe

SuNsHiNe said...

thnx azza...nk try wat laaa...hope menjadi..hehe..tapi an kat header ade ltak pic kite..cmna yer?? ley aja x?

Azza Firza said...

@=.= Cik Nami =.=

hehe oke, gudluck :))

Azza Firza said...

@pada

hehe, maaf ye, azza tramat bz skrgg :)

Azza Firza said...

@SuNsHiNe

just letak, sama jugak apa yg azza ajarkan tu :)

++OmBaNgAmBinG++ said...

terima kasih <3

Azza Firza said...

@ OmBaNgAmBinG

sama sama :)

sabariahsobri said...

terima kasih dik :)
jadi..alhamdulillah :)

nur syahirah (sahabat selamanya) said...

eyrah buat x jadi la..transparent dah jadik..tapi gamba besar bila masukkan dalam blog..sampai x muat blog..mcmana nak kecilkan gamba tu..??

Sarah said...

kalo yg pakai 3.5 plak mcm ane?

Azza Firza said...

@Sarah

kalau 3.5 azza tatau ye, sorry

Azza Firza said...

@nur syahirah (sahabat selamanya)

ubah lebar dan tinggi :) setkan pada num kecil ea

Ana said...

Salam , kak azza . kt mne akk dpt emplate ni ? sye ske lah yg jnis cm ni tp x tau nk cri kt mne , thanks

Azza Firza said...

@Ana

wslm syg, akk dapat kat mana entah, lupaa, hekk

Ana said...

gimp 2.6 tu mmg memerlukn mse yg lme ke ?

Anonymous said...

THX for sharing

siti nuraiena said...

huhu . nak try laa . thx kayy :)

addawaheeda said...

thanks....jdi dh....=)

AIFA|FARISYA said...

Azza, saye try buat tapii tak jadi. Header saye ade putih2 kat blakang tu.mcm tak transparent sepenuhnyaa. mcm mne ye?

tiera_(。◕‿◕。) said...

akq.,time kaseh...tut0 ney sng laa...mnjady pon

misz shaden said...

tak de pun save PNG tu..kat aner erk? tolong..

♥ Gemuk ♥ said...

Hy. Sy dh buat, tapi masa nak tekan fuzzy dan serentak dgn delete kan dia delete satu gambar tu. Maknanya satu header tu transparent. Ha, macam mana tu? Dah try banyak kali.

WanWanass said...

Salam c:
Nak dapat bendebende yang macam love kecik atas pmr candidates tu kat mne. nak ambil kat ner?

Irah Adrianna said...

thanks azza 4 this tuto.. i'm really appreciate it :)
azza btol ke azza ad buat header percuma? Boley x saya nak sertai? Kalo x boley x apee.. sbb dh lama sy nak header percuma.. harap azza balas ea. (:

erleena said...

lmbtnyee nk donlod gimp tuh hukk

H a n a said...

hala...xpandai lah..lepas nk save pastu tukar png, dh lost dh..ntah kemana2 je pergi..help!help!

aye aye beary !! said...

tanx , cikgu kite nieyh !

aye aye beary !! said...

terime kasih .. jady ! yeay

cma said...

thanx azza! sgt mmbntu! at first susah jgk sbb x reti gune gimp tu hehe btw nice work!

Azza Firza said...

@Anonymous

welc :D

Azza Firza said...

@WanWanass

wassalam. tu kat photoscape syg :D

Azza Firza said...

@Irah Adrianna

buat dulu, skarang dah tak, hihi :D

Azza Firza said...

@erleena

sabar, kikikik

Azza Firza said...

@H a n a

hekk, cari laa simpan mana tu smuaa :)

Azza Firza said...

@aye aye beary !!


sama sama :D cikgu ea ? hiks

Azza Firza said...

@cma

welc, happy blogging :D

sweet story said...

Kak azza ley x sye nk tnya satu tutorial?? ermm tutorial dye cm niyh kn yg dkt sidebar kak azza pnya blog ni kn kak azza ade buh stu gadget iaitu tajuk dye the story > pstu bwh tulis my faybie > bwh lgi alexa ranking > last sekali total of them ermm cm ne kak azza buat tu yerw.. ble klik dye terkeluar.. arap kak azza balas yerw.. sye slalu bkk blog kak azza cntik...

SuE KeUn SuK said...

masehhh yer

HajarKassim said...

terima kasih utk tutorial ni :>

HajarKassim said...

HAI. SAVE PADA PNG TUU APE? TAKDE PONN. TAK BERAPA FAHAM TANG NAK SAVE TU JE.

Nurul Fatin Syamimi said...

Thanks <3 Nice tutorial xD

Nanie said...

Akak , File-Open ada dekad mana ?

♥ Chilleos Tercomel ♥ said...

wow ! tengss buad tuto neh . :D

Azza Firza said...

@Nanie

penjuru kiri :)

Azza Firza said...

@♥ Chilleos Tercomel ♥

welc, happy blogging yah :D

Azza Firza said...

@SuE KeUn SuK

welcome, happy blogging yah :))

Azza Firza said...

@HajarKassim

bukan dia punya pop out, akan kuar .png

Azza Firza said...

@sweet story

dah lama dah buat , nie link dia :P

http://zaza96.blogspot.com/2011/04/tutorial-cara-membuat-widget-jquery.html

mIZz cHoKiE-ChOkiE said...

thank.. weee!! akhir nye berjaya..

Azza Firza said...

@mIZz cHoKiE-ChOkiE

hehe, tahniah :D

Hafyzah Anuar said...

kenapa nak add alpha tu x boleh tekan?

Azza Firza said...

@sabariahsobri

sama-sama, alhamdulilah

Azza Firza said...

@Ana

nope, kejap aje :D

Azza Firza said...

@siti nuraiena

cba laa try, hee

Azza Firza said...

@addawaheeda

alhamdulilah, tahniah :D

Azza Firza said...

@AIFA|FARISYA

agak tak paham, hihi

Azza Firza said...

@tiera_(。◕‿◕。)

sama sama, gudluck kay :D

Azza Firza said...

@misz shaden

scroll ajeh, dia pasti ada =)

Azza Firza said...

@♥ Gemuk ♥

tekan sampai boleh :) baca betul-betul apa yang azza buat tuh :D

Azza Firza said...

@Nurul Fatin Syamimi

welc :D

Hafyzah Anuar said...

oh..kalau buat gambar dari photoscape baru boleh eh?saya buat macam tu baru boleh..:)

Azza Firza said...

@Hafyzah Anuar

boleh, cuba tekan leklok

Azza Firza said...

@Hafyzah Anuar

eaaa :D

Hafyzah Anuar said...

dah jadi pun..terima kasih bebanyak..:D

Hafyzah Anuar said...

kat mana akak azza cari background untuk blog akak comel la..:)

Azza Firza said...

@Hafyzah Anuar

welc

Azza Firza said...

@Hafyzah Anuar

buat sndrik

missklate said...

hey . nak tanya . kalau blog kita memang daa sedia ada header . then mcm mana nak gntikan header yg sedia ada tuh dengan header yang kita buat sendiri ?? pening lah . hahaha .

zati bieber said...

thanks kak azza :)) menjadi!

Azza Firza said...

@missklate

delete code header kita tu

Azza Firza said...

@zati bieber

welcome :D

aloha ally said...

wahh..nak try buat la,tq azza :)

AimiNadhirah said...

salam. nice tuto. mmg dah lama mencari tuto ni. akhirnya jumpa kat blog omey ni. thanks. :)

azra said...

azza akak dh wt tpi yg putih 2 xmau ilang r....

jmput r tgok honeyfizia.blogspot.com

Nasrina Mohd Bakhari said...

thnk u :)

Zul & Azizi Boarding Pets said...

Salam Nor Azah....

Anyway nice info & tutorial to sharing...terima kasih diatas info yang diberikan...suka sgt2 & informatif untuk bloggers...

BTW kami dah follow blog Nor Azah, jangan lupa singgah & follow blog kami lepas ni ye... :-) TQ

www.mylovely-cats.blogspot.com

Adila Saidi said...

thanks for ur tuto :)

syiqeen said...

wah ! thanks sangat sangat sangat kak azza ! mesti kak sy suke bile die tgk tuto ni!! sbb dh lame die nk tau camne nk wat header transparent ngan photoscape ! :3

Rabiyatul ♥ said...

Terima Kasih, sangatsangat :)

seyla said...

wow..tuto nie mmg tebaik laa.tq ajar,sy dh pndai nk buat header transparent..:)

seyla said...

wow..tuto nie mmg tebaik laa.tq ajar,sy dh pndai nk buat header transparent..:)

eydapeace said...

azza,, eyda buat tak jadi transparent pun.. eyda ikut semua step2 yang azza ajar tu.. tapi tak jadi la.. kenape ek??

lydia mustafar said...

huhu..susah jugak...tapi ok la da try!!thnx tau!

Ohh Azza said...

try la buat ally :))

Ohh Azza said...

wassalam. sama sama amyy :))

Ohh Azza said...

azra : ada je , tgk betul betul kay

Ohh Azza said...

sama sama nasrina

Ohh Azza said...

wassalam. sama sama azizi :))

Ohh Azza said...

urwc adila :))

Ohh Azza said...

hehehe , kirim salam akk ye syiqeen.

Ohh Azza said...

sama sama rabiatul :)

Ohh Azza said...

sama sama seyla :)) dah jadi tanggungjawab saya

Ohh Azza said...

try lagik kay eyda :))

Ohh Azza said...

sama sama lydia :)) gudluck

gie shazy said...

macam ok jer,,,,jap g nak wat,nga download,,,tq,,,,
http://gieshazy.blogspot.com/ MEH LER SINGGAH

Ohh Azza said...

try la okays. gudluck :D

~~Syai_Yuiko~~ said...

tq...^_^

Razuan said...

Terima kasih atas entri ni. Dh lama sy cari cara nk buat header mcmni. Akhirnya jumpa jugak. Terima kasih byk2 Azza... Nnti bleh la sy try buat sendiri...

Miss Qiha said...

sebelum nim..sye try gune adobe photoshop,klau nak download kene tunggu 9 jam,klau gune gimp nim kene tunggu beberape jam or minit??

Ukhti Azza said...

sama-sama :)

Ukhti Azza said...

hehehe. sama-sama :) goodluck tahu ^^

Ukhti Azza said...

tak sampai pun 5 minit :)

airisa airis said...

sis mcm mna nk save,akak try nk save png x bleh la.dia sruh save guna xcf format je

Ukhti Azza said...

scrol area xcl tuh, ada yang png punya :))

AishaMyra said...

thanks utk tuto ni ^^ puas hati rase dapat buat header sendiri walaupun tak bape nak cantik hehe

Ukhti Azza said...

@AishaMyra

hehe. alhamdulilah :D

MeLaTi PuTiH said...

same g0es t0 me...cmne nk buat nie..t0l0ngggg hukhuk

najhan :) said...

salam, nak tanye. button DELETE tu nak cari kat mane? xjumpe laa. huu

najhan :) said...

mane nak cari button DELETE? tak jumpe laa. huu

 

All Rights Reserved by Azah Rahaman