May 9, 2012

Tutorial : Cara membuat new page dibuka automatik bila satu link / gambar ditekan .

Huwaaa panjang pulak yee tajuk kali nie, apa apa pung hope enjoy, hari nie azza nak ajar korang macam mana nak buat new window di buka automatik bila korang tekan korang punya link, gambar, hyperlink atau apa apa pun yang ada dalam blog, cara nie semudah ABC sahaja, cun dan harap korang pun dapat belajar sama sama .


log in blog > dashboard > design > edit HTML dan di situ korang search <head>


okay, dah jumpa ? bila dah jumpa, di BAWAH code head tu korang tambah code nie .


<base target='_blank'/>



okay, dia akan menjadi seperti ini .


<head>
<base target='_blank'/>



okay, then preview dulu, kalau tak menjadi, bagi tahu tapi azza tersangat lah konpem, benda nie akan jadi, PREVIEW, bila dah puas hati, SAVE terus, nak buat post macam azza ? jangan lupa bagi kredit, azza benci copycats, even kau tuh sapa pung, adik aku, abg aku dan akk aku, izin harus diminta dan azza pun dah dapat detect sapa yang salu check azza punya code, thanks haa sebab tiru yang aku punya, sorry, ayat kasar .


p/s : azza tak ingat, azza penah amek tuto nie dari sapa entah, kalau ada orang tahu, bagitahu link eh, nnt azza bagi kredit pada beliau, thanks .



Love,

25 Comment:

Alia Azmi ◕‿◕ said...

tengs kak azza ~ dhh jadii :DD

Azza Firza said...

@Alia Azmi ◕‿◕

welcc

amir's blog said...

uih.. bekeng nyer.. sapa takut nak try.. hehe.. gurau jer.. thanks.. nak cuba try jugok..hehe

Azza Firza said...

@amir's blog

ekeke, sesamaa :)

icha fariha said...

tengs yerr.. suda menjadi ~~

Azza Firza said...

@icha fariha

welc :)

aQ!LaH said...

ty kak

Azza Firza said...

@aQ!LaH

wc sayangg

Mrs Tyara said...

Thanx Azza! Dah buat+dah jadi.. Sukenye akak..

Hari ni akak ngadap blog Azza je blaja tutorial :D

Azza Firza said...

@Mrs Tyara

ye syg, sama2

Sunshine said...

jady suda ~ maceh azza !

budak comell said...

thnks azza . dah jadiii~

Azza Firza said...

@Sunshine

sama sama dear :)

Azza Firza said...

@budak comell

your welcome ) tahniah ea

Just For Share said...

Terima kasih...dah jadi

Aqilah Ishami said...

thnx kak azza :D dah jadi dahhh.

Azza Firza said...

@Aqilah Ishami

wlc :D

CikMeera said...

sis nak tanya.macam mana nak buat,pages macam azza ni erk.Hmm.bila tekan entry,profile,stuff or links azza tu teros keluar page.Camne nak buat erk?T

Ohh Azza said...

cik meraa : kan tutorial dah bagii :))

Amylia Mia said...

thengs adik azza atas tutorial nye :)
jemput singgah di blog akakk, tp biasa biasa je , thengs again yaa ^.^

Ohh Azza said...

sama sama akk =))

amylia sumarni said...

thanks menjadi :))

amylia sumarni said...

thank u dah jadi :)

Ohh Azza said...

sama-sama :D

Ohh Azza said...

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Rights Reserved by Azah Rahaman