May 28, 2012

Tutorial : Cara membuat youtube music player


assalamualaikum.


siapa nak belajar tuto nie angkat tangan cepat ? hehe, best gitu lorhh tapi azza teramat amat tak sarankan korang buat benda nie okay ? satu menyerabutkan walaupun dia tengok look nice n smart tapi haruslah korang dengar cakap azza, tanak kehilangan pengunjung takyah buat, nak hilang pembaca, silakan buat :) semua itu terletak pada hati masing2, okay :)


lets start :)) tengok gambar urutan nie okay :D






penerangan ayat :

1 : korang search dekat situ tajuk apa yang korang mahu buat, of course buka di site youtube.com

2 : tekan button embed kalau lagu korang tu cepat loading okay

3 : korang boleh edit korang punya lagu tu dekat area num tiga, kat situ korang haruslah tekan use old embed, tak tekan, tak menjadi ea :)

4 : okay, site besar kecilkan korang punya video, dah menjadi ?

5 : apa lagik, silakan copy code ituu, dan code korang akan menjadi seperti ini kan ?


<object width="480" height="390"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="390"></embed></object>


okay, then seterusnya korang potong apa yang azza boldkan di bawah ini :


><object width="480" height="390"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param></span><embed src="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="390"></embed></object>



bila dah potong dia akan jadi automatik macam bawah ini kan ? okay, now lets edit our code again :)


<embed src="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="390"></embed></object>


yang width : korang tukar pada 200
yang height : korang tukar pada 25

tu saiz yang biasa orang guna dan untuk automaik kan lagu korang hanya perlu tambah code autoplay=1& sebelum code amp;hl=en_US

okay, dan bila di preview, code semua itu akan berubah menjadi

<embed src="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&amp;autoplay=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="200" height="25"></embed>


boleh paham apa yang azza buat nie ? bila dah siap, save sajork dalam html korang tu, caranya,

log in > dashboard > design > add a element > add html code


sebagai hiburan telinga, okethanxbai.




Love,

14 Comment:

superjuju said...

camne na ketengahkan musicplayer tu yehh ?

waN Mohd Salim said...

datang follo w

nuraliasarah99 said...

dh jdi la akk.
tq. btw, knpe akk kte srbut ?

Azza Firza said...

@superjuju

facebook oke :)

Azza Firza said...

@waN Mohd Salim

thanks follow :)

Azza Firza said...

@nuraliasarah99

tatau lah dik, ttbe bengang, ekeke

♥ White girlsgirls ♥ said...

thanksyou azza . dah dapat da . berguna sgt ! hehe

Azza Firza said...

@♥ White girlsgirls ♥

hehe okays :) have fun .

Garlue said...

thx azza:)

Azza Firza said...

@Garlue

welc :D

Anis Isel said...

Salam,nak tanya.Macam mana akak buat masukkan youtube player dalam post.Boleh bagitau macam mana tak?

Ohh Azza said...

wassalam dik. cara yang sama jugak nak masukkan youtube player nieh ke sidebar ^^ just paste coding youtube je ^^

auni madihah said...

yeayyyyyy!!!!gune yg akak punye baru jadi!!!gembiranyaa!!! follow yek

aunimadihah.blogspot.com

Ohh Azza said...

sama sama :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Rights Reserved by Azah Rahaman